Buren

Wonen naast ons en onze huisgenoten
Hoe is het nu om naast ons te wonen? We kunnen ons best voorstellen dat onze nieuwe buren dat best spannend vinden. Dat vonden onze huidige buren destijds ook. Dit is wat ze nu zeggen:                                                     

(Achter)buren Orkestlaan 
Wij, Simon en Carolien Mansvelder, kregen in 2012 nieuwe achterburen, de familie Wensink. Wij leerden onze achterburen kennen door middel van een door de familie Wensink georganiseerde barbecue voor hun nieuwe buren in de breedste zin van het woord. Het bleek voor ons een mooie opening om met onze achterburen in contact te komen.

Richard en Jolanda zijn beide innemende persoonlijkheden. Het prettige aan deze buren is dat ze een ieder met rust laten, maar daarnaast altijd voor je klaar staan indien, hulp nodig is op wat voor manier dan ook. Wij zijn ze dan ook erg gaan waarderen en vinden het ook jammer dat ze plannen hebben om ons te gaan verlaten. Wij zullen ze in ieder geval missen.

In 2016 hoorden wij dat Jolanda voor haarzelf ging beginnen. Jolanda heeft een eigen woonvorm opgezet voor mensen met een beperking in het huis naast hen. Dat was voor ons ook wel even schrikken. Wat stond ons te wachten.

In de praktijk is dat 100% meegevallen. Wij kunnen met een gerust hart zeggen dat wij op geen enkele manier enige overlast hebben ervaren met betrekking tot deze woonvorm. Eigenlijk zou je hopen dat al je buren zo relaxed en zonder overlast bij je wonen. Het prettige daarbij was dat wij als buren telkens goed werden geïnformeerd.

Dit zelf lezend voelt het als een verkooppraatje, maar dat is echt niet zo, want wij vinden het echt jammer dat ze plannen maken om ons te verlaten. Sterker nog voor degene die twijfelen over ons verhaal mag ons benaderen, zodat wij ons verhaal kunnen vertellen of vragen kunnen beantwoorden.

Vriendelijk groet,
Simon & Carolien Mansvelder

Directe buren Orkestlaan
Wij zijn gevraagd om wat te vertellen over Woonvorm de Maten en de beleving als buren. 

Wij ondervinden geen last van de cliënten die woonachtig zijn bij woonvorm de maten. Sterker nog: ze zijn vriendelijk, sociaal en gedragen zich netjes. Het laatste zien we bijvoorbeeld terug aan een opgeruimde voortuin. In de zomermaanden merken we dat de cliënten elkaar opzoeken en gezamenlijk buiten zijn, maar dit is net als bij andere buren niet storend. Als we niet zouden weten dat er een woonvorm bij ons in de straat zit, zou je het niet merken. 

Helaas vindt er vaak stigmatisering plaats als het gaat over een woonvorm of het woord cliënten. Woonvorm de maten laat zien dat stigmatiseren onjuist is, de cliënten laten juist duidelijk zien dat zij als buren in de maatschappij kunnen functioneren. 

Groeten,
Leon en Renate Liefers

(Achter)buurvrouw Orkestlaan
Het bericht dat je achterburen een woonvorm gaan starten voor mensen die begeleidt moeten wonen, is in eerste instantie even schrikken. Vragen als komt er veel overlast en wat voor soort mensen komen er wonen, poppen als eerste op.

Inmiddels zijn deze mensen al enige jaren onze buren en hebben wij totaal geen overlast. Het zijn mensen die onder goede begeleiding staan van Richard en Jolanda. Ze gedragen zich als normale buren en groeten je vrolijk in de steeg. 

Richard en Jolanda informeren ook naar eventueel overlast, ze staan altijd open voor een gesprek. Bij afwezigheid zorgen zij voor vervanging en wij als buren kunnen ook deze vervangers bereiken indien nodig.

Wij hebben tot de dag van vandaag geen overlast ondervonden en hebben gezellige buren.

Groeten van Liza Selles